Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ "ΟΜΕRΤΑ"

Σε προηγούμενη γραφή μας ζητήσαμε από το φίλο της στήλης, "OMERTA", να μας απαντήσει για την προσωπική του τοποθέτηση σχετικά με το θέμα του βιβλίου Ιστορίας της Στ' Δημοτικού.
Ο φίλος μας, για μία ακόμη φορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, στέλνοντας την ακόλουθη απάντηση την οποία παραθέτουμε αυτούσια κατωτέρω.
"O επιστήμονας σίγουρα είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα θεωρούσε τον εαυτό του υπεράνω κριτικής, το αντίθετο μάλιστα αποτελεί και το ζητούμενο της έρευνάς του. Στην περίπτωση της κας Ρεπούση όμως έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο καθώς της ασκείται μια πολεμική άνευ προηγουμένου. Η κριτική θα πρέπει να γίνεται με παράθεση στοιχείων σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές και διάφορες πηγές που θα προάγουν την έρευνα. Σε καθημερινή βάση ακούμε αφορισμούς και παρακολουθούμε με έκπληξη το κυνήγι των μαγισσών στο οποίο επιδίδονται στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τα υπόγεια συμφέροντα που προσπαθούν να υπονομεύσουν καθετί το Ελληνικό συγνώμη αλλά σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να γίνει γόνιμος διάλογος.
Μιας και ζητήσατε τη δική μου άποψη για τα ιστορικά γεγονότα θα ήθελα να σας αναφέρω πως σε κανένα βιβλίο δεν αναφέρεται ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ότι σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης ούτε ο ίδιος στη βιογραφία του δεν γράφει τίποτα γι’ αυτό. Συμφωνώ μαζί σας ότι η έκφραση «συνωστισμός στο λιμάνι της Σμύρνης» είναι ατυχής. Όμως δεν είναι άδικο σε ένα βιβλίο εκατό σελίδων να απομονώνουμε μια φράση και να το καταδικάζουμε; Γιατί όμως δεν κάνει κανένας λόγο για το γεγονός ότι στη επόμενη σελίδα του βιβλίου παραθέτει την εξής μαρτυρία που θεωρώ ότι αποδίδει την εμπειρία της Μικρασιατικής Εξόδου «Και ποιος δεν έκλαψε νεκρούς; Και ποιος δεν κακοπάθησε και ποιος δεν κλαίει ακόμη; Μονάχα τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ τα ακούνε σαν ψεύτικα παραμύθια».
Η ηλικία των παιδιών στην οποία απευθύνεται το βιβλίο είναι σίγουρα ευαίσθητη και η δυνατότητα κρίσης είναι μικρή γι’ αυτό το λόγο θα ήταν λάθος να δηλητηριάσουμε την ψυχή τους και να του δημιουργήσουμε αισθήματα μίσους προβάλλοντας τα γεγονότα υπερμεγενθημένα.
Σίγουρα όποιος εκφράζει τις αντιρρήσεις του στο βιβλίο δεν είναι εθνικιστής όμως και πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου η πατριδοκαπηλία περισσεύει σε όλους αυτούς που δημαγωγούν από το βήμα των τηλεοπτικών παραθύρων. Δεν υπάρχουν πιστοποιητικά Ελληνοφροσύνης και δεν έχει νομιμοποιηθεί κανένας που θα κρίνει το πόσο καλό ή κακό είναι ένα βιβλίο.

Υ.Γ. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας και για το γόνιμο διάλογο που είχαμε και θα χαρώ να αντιπαραθέσουμε τα επιχειρήματα μας και σε κάποιο άλλο θέμα.".
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΩΜΑΤΙΑ
Με χαρά θα φιλοξενήσουμε τις απόψεις σου και σε άλλα θέματα, όπως και του οποιουδήποτε άλλου φίλου ή φίλης, όπως από την αρχή έχουμε ξεκαθαρίσει.
επιπλέον ενδεχομένως να μας διαφεύγουν θέματα, που άπτονται του Θηβαϊκού ενδιαφέροντος ή γενικότερων θεματικών.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε τις ανησυχίες όλων, προκειμένου να στηρίξουμε αυτής της μορφής τον διάλογο, ο οποίος και απαραίτητος είναι, και λείπει από όλες τις πολιτικές και όχι μόνο διεργασίες στο σύγχρονο πολιτισμό μας.
"Και εις άλλα με υγεία" λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: