Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Η ΦΑΙΔΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ασφαλώς και δεν είμαι από εκείνους, που υποστηρίζουν ότι η ελληνική παιδεία, είναι αποτελεσματική και εκπληρώνει την αποστολή της. Ασφαλώς και δεν υποστηρίζω ότι οι μαθητές και οι φοιτητές πρέπει να είναι μαλθακοί στις εξελίξεις και στα τεκταινόμενα της παιδείας και της ελληνικής κοινωνίας.
Πλην όμως, δεν ξέρω, αν και πόσοι άλλοι συμμερίζονται την άποψή μου, ότι το φαινόμενο αυτό των ετσιθελικών καταλήψεων - μιας και κάποιες μειοψηφίες αποφασίζουν αν θα κλείσει ένα σχολείο ή πανεπιστήμιο- έχει σαν αποτέλεσμα, την υποβάθμιση τελικά της δημόσιας δωρεάν παιδείας και των ελληνικών πανεπιστημίων.
Κι εξηγούμαι:
Με την κατάσταση αυτή - των παρατεταμένων καταλήψεων- όλοι οι γονιοί, οι έχοντες και μη έχοντες, σκέπτονται ότι "καλύτερα να πληρώνω ένα σχολείο ή ένα πανεπιστήμιο και το παιδί μου να μαθαίνει γράμματα, παρά να πληρώνω, όπως πληρώνω τη "δημόσια δωρεάν ελληνική παιδεία" των φροντιστηρίων και των καταλήψεων, και τελικά το παιδί μου, να περιμένει πότε θα πάρει σειρά για να μορφωθεί".
Έτσι λοιπόν, αγαπητοί φίλοι και φίλες, η κοινή γνώμη, οι γονείς δηλαδή, αυτοί που τελικά επωμίζονται το οικονομικό βάρος της εκπαίδευσης των τέκνων τους, θα προτιμήσουν να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έτσι ώστε να πληρώνουν μεν, αλλά να έχουν αποτέλεσμα για τα παιδιά τους.
Οπότε πάλι μια τρύπα στο νερό αποδεικνύονται οι "αγώνες" της νεολαίας, η οποια εύκολα ενθουσιάζεται από την απώλεια των μαθημάτων, καθώς όλοι ως νέοι, προτιμούσαμε να κάνουμε κοπάνα ή κατάληψη, παρά μάθημα.
Όμως τώρα τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν είναι όπως παλιά.
Άρα πρέπει όλοι να σκεφθούν λίγο περισσότερο τι πράττουν και τι μέτρα παίρνουν για να κάνουν τους αγώνες του.
Στο κάτω - κάτω ποιος χάνει; Το κράτος; Όχι. Οι καθηγητές; Όχι. Αυτοί που χάνουν είναι οι γονείς και τα παιδιά τους. Χρήμα, χρόνο και μόρφωση.
Αφήστε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια άδεια κι όχι κλειστά. Κλείστε τα Υπουργεία και τη Βουλή, κι όχι τα σπίτια σας.
Αυτοί είναι αγώνες και κινητοποιήσεις. Με πυγμή και θέληση.
Τα κλειστά σχολεία και πανεπιστήμια είναι στρουθοκαμηλισμός και εξυπηρετεί αυτό ακριβώς που πολεμάμε.
Την υποβάθμιση της παιδείας.
Καποτε τη Βουλή την έκλεισαν τα τανκς.
Ας την κλείσουν λοιπόν επιτέλους και οι πολίτες. Οι γονείς, οι δάσκαλοι και οι φοιτητές.
Έχουν κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση.

ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: